![anthilia properties syvota](https://anthilia.gr/wp-content/uploads/elementor/thumbs/anthilia-properties-syvota-1-psmw6z0yewlpbm0a7og15qfxwbh9pavtby1xhmww4g.jpg)
![anthilia properties syvota](https://anthilia.gr/wp-content/uploads/elementor/thumbs/anthilia-properties-syvota-2-psmw6z0yewlpbm0a7og15qfxwbh9pavtby1xhmww4g.jpg)
![anthilia properties syvota](https://anthilia.gr/wp-content/uploads/elementor/thumbs/anthilia-properties-syvota-3-psmw6z0yewlpbm0a7og15qfxwbh9pavtby1xhmww4g.jpg)
![anthilia properties syvota](https://anthilia.gr/wp-content/uploads/elementor/thumbs/anthilia-properties-syvota-4-psmw6z0yewlpbm0a7og15qfxwbh9pavtby1xhmww4g.jpg)
![anthilia properties syvota](https://anthilia.gr/wp-content/uploads/elementor/thumbs/anthilia-properties-syvota-5-psmw6z0yewlpbm0a7og15qfxwbh9pavtby1xhmww4g.jpg)
![anthilia properties syvota](https://anthilia.gr/wp-content/uploads/elementor/thumbs/anthilia-properties-syvota-6-psmw6z0yewlpbm0a7og15qfxwbh9pavtby1xhmww4g.jpg)
![anthilia properties syvota](https://anthilia.gr/wp-content/uploads/elementor/thumbs/anthilia-properties-syvota-7-psmw6z0yewlpbm0a7og15qfxwbh9pavtby1xhmww4g.jpg)
![anthilia properties syvota](https://anthilia.gr/wp-content/uploads/elementor/thumbs/anthilia-properties-syvota-8-psmw6z0yewlpbm0a7og15qfxwbh9pavtby1xhmww4g.jpg)
ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΑ ΣΥΒΟΤΑ
Τα Σύβοτα είναι ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό στο νομό Θεσπρωτίας στην Ήπειρο, γνωστό για το σύμπλεγμα των καταπράσινων νησιών του (‘Αγιος Νικόλαος, Μαύρο Ορος, Μεγάλο και Μικρό Μουρτεμένο) και τις κρυστάλλινες παραλίες του, άλλες προσβάσιμες από στεριά κι άλλες από μόνο από την θάλασσα.
Τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει μεγάλη τουριστική άνθηση και προσφέρει πολλά καταλύματα στο κέντρο του χωριού και στις απομονωμένες πλαγιές που πλαισιώνουν τον οικισμό
Η καρδιά των Συβότων χτυπάει στο λιμανάκι, το οποίο είναι γεμάτο ταβέρνες, εστιατόρια, καφέ και μπαρ, με θέα τα ιστιοπλοϊκά σκάφη, τα ταχύπλοα και τα καραβάκια που αναχωρούν καθημερινά για τις παραλίες της περιοχής αλλά και τα κοντινά νησιά – την Κέρκυρα (στο νότιο τμήμα), τους Παξούς και Αντίπαξους. Νωρίς το πρωί προσφέρονται για ενοικίαση βαρκούλες με τις οποίες μπορεί κάποιος να περιηγηθεί γύρω από τα νησάκια, να επισκεφτεί την σπηλιά με τους σταλακτίτες, να κολυμπήσει στις παραλίες που είναι προσβάσιμες μόνο από τη θάλασσα, στο πέρασμα το Διαπόρι και στη φημισμένη παραλία Πισίνα, με τα σμαραγδένια νερά της.
Το βράδυ, το σκηνικό στο κέντρο των Συβότων, αλλάζει, με τον κόσμο να τριγυρνάει στα δρομάκια, να ‘σκαλώνει’ στα καταστήματα με τα είδη λαϊκής τέχνης, τα διακοσμητικά, τα καλοκαιρινά και θαλασσινά είδη κτλ, και βεβαίως να πιάνει θέση σε κάποιο ταβερνάκι/εστιατόριο για να απολαύσει το δείπνο του. Την ώρα δε που δύει ο ήλιος, όλα τριγύρω βάφονται μαβιά!
Στα Σύβοτα θα βρείτε πρακτορεία γενικού τουρισμού, όπου θα σας οργανώσουν μια ημερήσια εκδρομή, μπορείτε να νοικιάσετε ιστιοπλοϊκό σκάφος, μικρή μηχανοκίνητη βάρκα ποδήλατο, να συμμετέχετε σε οδική εκδρομή γνωρίζοντας τη Θεσπρωτία και τη γύρω περιοχή, να κάνετε κατάδυση, parasailing κτλ. Υπάρχει και τρενάκι που προσεγγίζει τις παραλίες της Μεγάλης και Μικρής Αμμου, το Μέγα Ντράφι φτάνοντας μέχρι την Αγία Παρασκευή.
ΙΣΤΟΡΙΑ
Το όνομα Σύβοτα εικάζεται ότι προέρχεται από δύο αρχαίες λέξεις συς (χοίρος) και βόσκω, διότι πριν κατοικηθεί στον χώρο αυτό έβοσκαν κοπάδια από χοίρους. Μία άλλη ετυμολογία δέχεται ότι το όνομα σημαίνει τη συστάδα νησιών.
Τα Σύβοτα αναφέρονται στα βιβλία του ιστορικού Θουκυδίδη, καθώς το 432 π.Χ. στο θαλάσσιο χώρο της περιοχής έγινε η περίφημη ναυμαχία των Συβότων στην οποία ο κορινθιακός και ο θεσπρωτικός στόλος καταναυμάχησε τον κερκυραϊκό που ανήκε στο αντίπαλο στρατόπεδο το Αθηναϊκό, κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο. Στα ευρύτερα νερά της περιοχής θεωρείται ότι υπάρχουν τα ναυάγια των πολεμικών πλοίων που βυθίστηκαν τότε.
Ο πρώτος οικισμός δημιουργήθηκε κατά την τουρκοκρατία τον 15ο αιώνα μ.Χ. σε ένα ύψωμα της περιοχής κι ονομάστηκε Βραχωνάς. Πολλά από τα πέτρινα σπίτια αυτά σώζονται ακόμα ερειπωμένα αλλά δυστυχώς τα περισσότερα γκρεμίστηκαν τα τελευταία χρόνια είτε για να χρησιμοποιηθούν αλλού οι πέτρες τους είτε για να βρεθούν κρυμμένες χρυσές λίρες είτε για να δημιουργηθούν βοσκοτόπια. Ελάχιστα σπίτια παρόμοιου αρχιτεκτονικού ρυθμού από την εποχή αυτή μπορούν να βρεθούν ερειπωμένα και σε άλλες πλαγιές γύρω από το λιμάνι.
Λίγο πριν το τέλος της Τουρκοκρατίας γύρω στο 1850 μ.Χ. άρχισαν να χτίζονται τα πρώτα σπίτια στα παράλια της περιοχής για να μπορούν οι κάτοικοι να εκμεταλλεύονται την κίνηση των πλοίων στα στενά των νησιών. Μεταξύ αυτών κι ένας πειρατής ο Μούρτος που λήστευε τα διερχόμενα πλοία ή ενίοτε τα φορολογούσε. Εκείνη την εποχή το χωριό πήρε το όνομα Μούρτος ή Βώλια και αναπτύχθηκε η γεωργία και η ιχθυοκαλλιέργεια.
Το λιμάνι των Συβότων χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης ως έδρα του Οθωμανού υποναύαρχου και τον Ιούνιο του 1822 ο επαναστάτης Κυριακούλης Μαυρομιχάλης, επιτέθηκε στο λιμάνι, το κατέλαβε αλλά αναγκάστηκε να αποχωρήσει μετά από απαίτηση Άγγλων αξιωματικών από τα γειτονικά Επτάνησα.
Ελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό στις 23 Φεβρουαρίου του 1912-13 και πολλοί Ηπειρώτες από τα ορεινά της Πίνδου και τις περιοχές των Ιωαννίνων μεταφέρθηκαν στα Σύβοτα (που ξανααπέκτησαν την αρχαία ονομασία τους το 1959) κι εγκαταστάθηκαν εκεί αναπτύσσοντας την οικονομία της περιοχής.
ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Τα Σύβοτα αποτελούν ιδανικό προορισμό για θαλάσσιες εκδρομές με ιστιοπλοϊκό σκάφος ή και ταχύπλοο, καθώς οι αποστάσεις στα γύρω νησάκια είναι μικρές. Οι δε παραλίες και τα απάνεμα λιμανάκια, καθώς και οι πανέμορφοι όρμοι που μπορείτε να δέσετε αρόδο προσφέρουν πραγματικά αξέχαστες στιγμές. Επίσης οι πιο πολλές παραλίες βρίσκονται σε απόσταση λίγων λεπτών είτε με τα πόδια είτε με αυτοκίνητο.
Με αφετηρία το κέντρο στα Σύβοτα, από την πλατειούλα του, ξεκινάει ο δρόμος που οδηγεί στις παραλίες Μπέλλα Βράκα και Κάρβουνο.
Η Μπέλλα Βράκα (800 μ. από τον οικισμό και 200 μ. διαμορφωμένο μονοπάτι κατηφορικό) είναι μια από τις διάσημες παραλίες που βρίσκεται στο νησάκι Μουρτεμένο και φτάνετε περνώντας μέσα από τη θάλασσα. Είναι μικρή παραλία με άμμο, ενώ εκεί δραστηριοποιείται εταιρία με θαλάσσια σπορ, η οποία ωστόσο εξυπηρετεί μονάχα τους πελάτες συγκεκριμένου ξενοδοχείου.
Η παραλία Κάρβουνο (400 μ. από τον οικισμό) είναι μικρός κολπίσκος με ξενοδοχείο και ξαπλώστρες, ομπρέλες.
Στο 1 χλμ. από το χωριό Σύβοτα με κατεύθυνση προς Πάργα, στα 100 μ. δεξιά, είναι η παραλία Ζάβια. Μικρός γραφικός όρμος περιτριγυρισμένος από πράσινο, με καντίνα, ξαπλώστρες, ομπρέλες, ενοικιάσεις μηχανοκίνητης βάρκας, κανό, ποδήλατο. Ακριβώς δίπλα, υπάρχει μικρή παραλία με βότσαλα, όπου τα νερά εναλλάσσονται από παγωμένα σε θερμά, και αντίστροφα, λόγω των πηγών που υπάρχουν.
Στα 2 χλμ. φτάνετε στην κοσμοπολίτικη Μεγάλη Αμμο, βραβευμένη με «Γαλάζια Σημαία», με beach bars, καφέ, κάνα δυο ταβέρνες, ενοικιαζόμενα και ξενοδοχεία τριγύρω.
Επόμενη παραλία η Μικρή Άμμος, επίσης κοσμοπολίτικη με in beach bar και εστιατόριο.
Το Μεγάλο και το Μικρό Ντράφι (3,7 χλμ. + 100 μ.) είναι παραλίες με βότσαλα και άμμο, η πρώτη διαθέτει αναψυκτήριο, ξαπλώστρες, ομπρέλες, η δεύτερη είναι ανοργάνωτη.
Η Αγία Παρασκευή (6 χλμ. + 300 μ.) βραβευμένη με «Γαλάζια Σημαία», ατενίζει την καταπράσινη βραχονησίδα, είναι όμορφη οργανωμένη παραλία με καφέ, εστιατόριο, ψαροταβέρνα, δωμάτια, ξενοδοχεία στην περιοχή. Στη συνέχεια είναι ο Σοφάς με κάμπινγκ, ενώ για τις παραλίες Αρίλλα και Καραβοστάσι θα διανύσετε 17 χλμ. από Σύβοτα. Είναι οργανωμένες παραλίες με τουριστική υποδομή, το δε Καραβοστάσι είναι βραβευμένη παραλία με «Γαλάζια Σημαία».
Από τη δυτική πλευρά του λιμανιού στα Σύβοτα, σε απόσταση 200 μ. – 2 χλμ. φτάνετε στις παραλίες Γαλλικός Μόλος, Ζέρη, ΔΕΗ.
Τουλάχιστον μέχρι το Γαλλικό Μόλο φτάνετε και με τα πόδια, ακολουθώντας το Μονοπάτι των Ερωτευμένων από την άκρη του λιμανιού, το οποίο έπειτα από 150 μ. καταλήγει στην παραλία. Εκεί λειτουργεί τουριστική επιχείρηση με καφέ, εστιατόριο και δωμάτια, ενώ είναι πολύ όμορφα και για το ηλιοβασίλεμα. Η παραλία διαθέτει και ομπρέλες και ξαπλώστρες.
Η Ζέρη είναι οργανωμένη παραλία με beach bar και εστιατόριο.
Στην παραλία ΔΕΗ, καταπράσινος κολπίσκος (υπάρχουν και ξαπλώστρες, ομπρέλες) λειτουργεί αναψυκτήριο με καθίσματα κάτω από τον ίσκιο των δέντρων, σερβίροντας ροφήματα, σνακ, ενώ Ιούλιο και Αύγουστο θα έχει και ψητά της ώρας και χωριάτικη σαλάτα. Δίπλα στην άκρη της παραλίας υπάρχει απότομο μονοπάτι που οδηγεί σε μικρότερη απομονωμένη παραλία με το όνομα Μικρή ΔΕΗ.
Τέλος, σ’ ότι αφορά τις παραλίες Πισίνα και Διαπόρι, όπου η προσέγγιση γίνεται μονάχα δια θαλάσσης, η μεν φημισμένη Πισίνα συγκεντρώνει πολύ κόσμο (την προσεγγίζουν και τουριστικά σκάφη που έρχονται από Παξούς και Κέρκυρα), το δε Διαπόρι έχει πεντακάθαρα, ρηχά νερά, και η παραλία του είναι μικρή. Και οι δυο παραλίες είναι ανοργάνωτες. Επίσης μόνο δια θαλάσσης είναι προσβάσιμη και η παραλία μετά την μικρή ΔΕΗ προς τα Δυτικά με το όνομα Πλακαριές, που είναι γνωστή για τις πλάκες που στοιβάζονται η μία πάνω στην άλλη.
ΕΚΔΡΟΜΕΣ
Στα νησάκια των Συβότων, με καθημερινές αναχωρήσεις από το λιμάνι, με τα δρομολόγια να ξεκινούν στις 09.30 το πρωί και να ολοκληρώνονται στις 18.00. Δραστηριοποιούνται δυο εταιρίες, με τις αναχωρήσεις τους να γίνονται κάθε μία ώρα (σ.σ. η μία εταιρία έχει δρομολόγια κάθε ολόκληρη ώρα και η άλλη κάθε και μισή – 09.30, 10.30, 11.30 κτλ.). Η περιήγηση γύρω από τα νησάκια – Αγιος Νικόλαος, Μαύρο Ορος, Μεγάλο και Μικρό Μουρτεμένο- διαρκεί περίπου 30-40 λεπτά, γίνεται επίσκεψη στη σπηλιά με τους σταλακτίτες, το σκάφος περνάει από το Διαπόρι και φτάνει στη φημισμένη παραλία Πισίνα, με τα σμαραγδένια της νερά. Εχετε τη δυνατότητα να σταματήσετε για μπάνιο και στις δυο παραλίες.
ΗΜΕΡΗΣΙΕΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΕΣ για Παξούς και Αντίπαξους, πραγματοποιούνται από το λιμάνι των Συβότων. Συγκεκριμένα, υπάρχει ο μικρός γύρος, με αναχώρηση στις 09.30, άφιξη στους Αντίπαξους, ύστερα από μιάμιση ώρα, παραμονή και κολύμπι στην παραλία Βουτούμι, στη συνέχεια περιήγηση στις σπηλιές και άφιξη με παραμονή στο Γάιο, το λιμάνι των Παξών, για δυο ώρες. Αναχώρηση από Σύβοτα στις 09.30 και επιστροφή στις 17.00. Αντίστοιχα, ο μεγάλος γύρος γίνεται Πέμπτη, με προσέγγιση και στη Λάκκα γραφικός οικισμός βόρεια των Παξών. Ημερήσιες εκδρομές γίνονται και στην Κέρκυρα
TIPS
- Μονοπάτι των Ερωτευμένων: Από την άκρη του λιμανιού, δυτικά, ξεκινάει το σκιερό μονοπάτι των ερωτευμένων, όπου ύστερα από 150 μ. καταλήγει στην παραλία Γαλλικός Μόλος. Μεταξύ άλλων, αποτελεί και ιδανικό σημείο για το ηλιοβασίλεμα.
- Ναυάγιο: Οι λάτρεις της κατάδυσης μπορούν να βουτήξουν στα 63 μέτρα και να δουν από κοντά το βρετανικό ναρκαλιευτικό H.M.S. Regulus (J 327). Το πολεμικό πλοίο βυθίστηκε την 12η Ιανουαρίου 1945 κατόπιν πρόσκρουσης σε νάρκη.
- Πλαταριά: Ομορφο αυθεντικό ψαροχώρι με λιμανάκι – μαρίνα όπου μπορούν να δέσουν σκάφη, θέα στον κόλπο της Πλαταριάς, μεγάλη παραλία με άμμο, ενοικιαζόμενα, καταπληκτικές ταβερνούλες πάνω στη θάλασσα που σερβίρουν φρέσκο ψάρι και θαλασσινά, beach bars. Απέχει 9 χλμ. από Σύβοτα και 12 χλμ. από Ηγουμενίτσα.
- Πέρδικα: Σε απόσταση 12 χλμ. ανατολικά από τα Σύβοτα, στον επαρχιακό δρόμο προς Πάργα, η ορεινή Πέρδικα -το μεγαλύτερο παραδοσιακό χωριό της Θεσπρωτίας-, προσφέρει θέα προς Κέρκυρα και Παξούς και φημίζεται για τα ψητά κρέατα που προσφέρουν οι ταβέρνες της. Επισκεφτείτε το λαογραφικό μουσείο, αλλά και το Πάρκο Αναψυχής πανέμορφη τοποθεσία με καταρράκτες, γεφυράκια, το οποίο χρησιμεύει και ως καταφύγιο άγριων ζώων. Γύρω από την Πέρδικα, θα κολυμπήσετε σε παραλίες, όπως το Καραβοστάσι, ο Αρίλλας, το Πράπα Μάλλι με δύσκολη πρόσβαση (την προτιμούν και για ελεύθερο κάμπινγκ) κτλ., θα γευτείτε εξαιρετικές λιχουδιές κ.ά.
- Δυμόκαστρο: Στον Καραβοστάσι, βρίσκεται το Δυμόκαστρο το κάστρο της αρχαίας πόλης Ελίνας, το οποίο χρονολογείται τον 4ο αιώνα π.Χ. Είναι χτισμένο στην κορυφή του νότιου λόφου «Καραβοστάσι» τα τείχη του οποίου κατέβαιναν έως τη θάλασσα. Η θέα από εκεί πάνω είναι πανοραμική.
- Πάργα: Ακολουθήστε τη διαδρομή των 27 χλμ. και θα φτάσετε στην κουκλίστικη Πάργα με τα χρωματιστά, αμφιθεατρικά χτισμένα σπίτια, την ωραία περατζάδα και τα ανηφορικά σοκάκια που οδηγούν στο ενετικό της κάστρο. Ολόγυρα υπάρχουν παραλίες για όλα τα γούστα όπως ο Βάλτος, ο Λύχνος, το Πίσω Κρυονέρι, ο Αη Γιαννάκης κλπ.
- Πηγές του Αχέροντα: Μία κοντινή εκδρομή στα 40 χλμ είναι η διάσχιση του ποταμού Αχέροντα ως τις πηγές του. Ο ποταμός Αχέροντας (ο ποταμός της θλίψης) αποτελούσε τον ποταμό όπου κατά τους αρχαίους Έλληνες ο Ερμής παρέδιδε τις ψυχές των νεκρών στον Χάροντα για να καταλήξουν στον Άδη. Σήμερα μπορεί κάποιος να διασχίσει το φαράγγι, να κάνει πεζοπορία από το χωριό Γλυκή ή βαρκάδα από τις εκβολές στο χωριό Αμμουδιά, να κολυμπήσει στο ποτάμι , να κάνει ράφτινγκ, καγιάκ, ιππασία. Απαραίτητα τα παπούτσια θαλάσσης και το μαγιό! Μην σας αποθαρρύνει η θερμοκρασία του νερού. Όσο πιο ψηλά φτάσετε τόσο πιο μεγάλη είναι η ομορφιά του ποταμού ειδικά στο σημείο όπου τα βουνά σχηματίζουν χαράδρα και τα νερά βαθαίνουν και σου επιτρέπουν να κάνεις τις βουτιές σου. Πέντε χιλιόμετρα πιο μακριά στο χωριό Μεσοπόταμος, μπορείτε να επισκεφτείτε και το Νεκρομαντείο του Αχέροντα του 4ου-3ου αιώνα π.Χ. Μη χάσετε την ευκαιρία να δείτε την υπόγεια κρύπτη με τα 15 πώρινα τόξα, όπου λέγεται ότι οι αρχαίοι Έλληνες έρχονταν σε επαφή με τους νεκρούς τους. Η ατμόσφαιρα υποβάλλει.
- Ηγουμενίτσα: Πρωτεύουσα της Θεσπρωτίας και έδρα του ομώνυμου Δήμου (22 χλμ. από Σύβοτα), είναι το σημαντικότερο λιμάνι επικοινωνίας της Ελλάδας με τη Δυτική Ευρώπη, αλλά και άκρο της Εγνατίας οδού. Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας γεωγραφικά είναι το πλησιέστερο λιμάνι της Ελλάδος με την Ιταλία και τις Βαλκανικές χώρες της Αδριατικής Θάλασσας. Σε απόσταση 5 χλμ. είναι η παραλία Δρέπανο βραβευμένη με «Γαλάζια Σημαία».
- Ποταμός Καλαμάς: Ο Καλαμάς – Θύαμις αποτελεί τον μεγαλύτερο ποταμό της Ηπείρου και τον σημαντικότερο υδροβιότοπο της Δυτικής Ελλάδας. Οι πηγές του βρίσκονται στα βουνά των Ιωαννίνων και εκβάλλει στο Ιόνιο πέλαγος. Το Δέλτα του Καλαμά προστατεύεται από το δίκτυο Natura 2000.